divendres, 27 de setembre del 2013

Que és llengua i que és llenguatge?


Segurament molts de nosaltres en un principi podríem equivocar-nos afirmant que llengua i llenguatge  és el mateix.
A Coed estem treballan aquests dos termes.

Llengües: autèntics monuments de la naturalesa

Llengua: és un sistema de signes orals, reflectit sovint en un codi escrit propi d’una comunitat( grup social..)  Les llengües són un element que ha aportat la naturalesa. Els registres són un altre aspecte de la llengua, n’hi ha de diferents que s’utilitzen segons el grau de formalitat que exigeixi la situació comunicativa ( estàndard, culte, col.loquial, vulgar..).
Hi ha a prop de 3000 llengües al món.




Sistema organitzat en diversos nivells, als quals corresponen unitats diferents.

Pragmàtic: discurs o text  ( entonació..) que tingui sentit.
Semàntic: oració o paraula ( que la paraula o la frase tingui significat)
Sintàctic: sintagma
Morfològic: morfema
Fonètic: fonema o so

Per tant, es considera una llengua si compleix aquest sistema.



Llenguatge: el llenguatge es concreta en llengua. És la capacitat que té l’ésser humà per comunicar-se, és la forma de comunicació més completa que existeix. El llenguatge s’encarrega de transportar els missatges d'un lloc a un altre. És un element bàsic en la construcció del pensament que organitza i redueix. És una eina mitjançant la qual podem expressar-nos i transmetre els nostres pensaments, opinions, emocions sentiments etc..

Elements per una definició del llenguatge:

-El llenguatge i l'organització de l'entorn: gràcies al llenguatge podem organitzar el món, la realitat i el jo, agrupar elements, percepcions, desitjos, organitzar en categories etc...

-El llenguatge i el pensament: sense el llenguatge no podem pensar. Sense llenguatge no hi ha pensament i sense pensament no hi ha llenguatge ja que la capacitat de desenvolupar el llenguatge està enllaçada amb la capacitat de desenvolupar la intel.ligencia i el pensament. Totes dues es desenvolupen paral.lelament.

-El llenguatge i la memòria: el llenguatge és el suport de la memòria individual i col.lectiva. Tot i que no és lúnic ja que hi ha altres tipus de memòria com visual, olfactiva etc...

-El llenguatge i l'autoexpressió: ens permet expressar-nos per nosaltres mateixos.La llengua és alguna cosa més que un instrument de comunicació. Ens permet l'autoexpressió, és a dir, un dialèg amb nosaltres mateixos, la reflexió sobre la nostra pròpia experiència. 





El llenguatge com a facultat humana:
    - Do universal dels humans ; Un humà nascut a qualsevol lloc posseeix aquesta facultat , te aquesta facultat.

      -Aquesta facultat fa possible l’aprenentatge lingüístic.


-Heredo la informació genètica però no la llengua.

-Marca els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir.

-Es concreta en una " llengua".

Noam Chomsky, un americà lingüístic que va crear la seva pròpia teoria lingüística( LAD) mecanismes d’adquisició del llenguatge és el que dedueix la pròpia llengua.


Mecanisme que a mesura que anem creixent es va especialitzant i que marca els límits dels tipus de llengües que es poden adquirir.

Imatge extreta dehttp://tamarahv.blogspot.com.es/2009/11/el-llenguatge-i-les-llengues.html



Al finalitzar la classe hem fet un exercici a la pissarra, la Rosa ha escrit una frase i l’havíem d’escriure canviant l’ordre de les paraules de tal manera que forméssim diferents frases amb coherència. Aquesta activitat serveix per treballar una frase, per descobrir i deduir l’estructura interna de la llengua.




Personalment, m’ha sorprès com a partir d’una frase curta poden sorgir moltes altres

Aquí podeu observar l’exemple:

El sol es pon cada dia
Cada dia es pon el sol
El sol cada dia es pon
Es pon cada dia el sol
Es pon el sol cada dia
Cada dia el sol es pon

dimecres, 25 de setembre del 2013

Les Webquests


Hola nois!


Avui us parlaré de les webquests.

Una webquest és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos extrets  d’Internet, tenint en compte el desenvolupament de les competències bàsiques i es basen en el constructivisme, l’objectiu es que els alumnes construeixin el seu propi coneixement a partir dels  coneixement previs.
Les webquests són per tant, activitats estructurades i guiades que proporcionen als alumnes activitats ben guiades que mitjançant unes consignes els permeten realitzar-les.


A continuació adjunto un vídeo extret de edu3.cat, on podreu veure com treballen  el cicle superior de primària del CEIP Gras i Soler d'Espulgues de Llobregat mitjançant una webquest,  les constel·lacions zodicals.






Edu3.cat

Primera pràctica amb Google Drive


Google Drive és un servei d'allotjament d'arxius, cada usuari disposa d'un cert espai gratuït per emmagatzemar-los. Considero que és una eina molt útil ja que ens permet treballar d'una manera més fàcil , ràpida i eficaç. Podem editar i modificar documents de qualsevol tipus  al mateix temps totes aquelles persones amb les que haguem compartit l'arxiu, per  tant l'avantatge principal que ens aporta és la l'agilitat amb la que podem treballar de manera online.
Els primers exercicis que hem realitzat amb aquesta aplicació els hem fet en grup. Hem començat triant un tema per desenvolupar, en primer lloc cadascuna de nosaltres va escriure  un text i a continuació vam redactar un de nou amb les idees més importants de manera conjunta.

Un cop vam acabar el text, vam fer una presentació amb Power Point per mostrar de manera esquematitzada i senzilla les idees més importants. Per finalitzar, vam crear un formulari amb tres tipus de respostes.

Personalment he de dir que és la primera vegada que utilitzo Google Drive i m'ha semblat  interessant i amb molts avantatges. 

La Carla, la Mònica, l'Aran i jo hem parlat sobre les tecnologies a les aules, ja que creiem que és un tema d'actualitat i a més a més està relacionat amb l'assignatura.







-Document de text:










-Presentació:




dijous, 19 de setembre del 2013

Declaració d'intencions


Benvinguts al meu blog.


El meu nom és Laura,  actualment estic iniciant el Grau d'Educació infantil a la Universitat Ramon Llull. Començo una nova etapa en la qual em caldrà esforç i constància com bé és titula el meu blog,  per obtenir nous coneixements i per tal d'aconseguir els objectius desitjats.

A través del qual,  aniré explicant tot allò que realitzem i que aprenem a classe a més a més de compartir amb tots vosaltres idees, reflexions, informació etc..