dissabte, 30 de novembre del 2013

Recitació de poemes

 Ahir divendres a COED, la meitat de la classe vam recitar els poemes que vam escollir.  

La Rosa ens va dir que havíem d’elegir un poema compost per més de 5 versos com a mínim de l’autor que volguéssim. 

Jo vaig elegir un poema fet cançó ; “Que tinguem sort” de Lluis Llach, ja que és una de les meves cançons preferides . Trobo que és una lletra molt maca , que tracta el tema de l’amor des de una visió optimista fent  referència al passat, al present i al futur.

Per aprendre’m aquest poema , primer me’l vaig llegir diversos cops amb atenció, a continuació per estrofes, i  així vaig anar memoritzant cadascun dels versos. Després el vaig recitar sola uns quans cops i  a continuació ho vaig fer davant d’algun familiar. Per estar totalment segura, el vaig anar repetint mentre feia altres coses, com per exemple, mentre mirava el facebook, feia el sopar,..




Que tinguem sort “Lluis Llach”



Si em dius adéu 
Vull que el dia sigui net i clar 
Que cap ocell 
Trenqui l'harmonia del seu cant 
Que tinguis sort 
I que trobis el que t'ha mancat en mi 

Si em dius et vull 
Que el sol faci el dia molt més llarg 
I així robar 
Temps al temps d'un rellotge aturat 
Que tinguem sort 
Que trobem tot el que ens va mancar 
Ahir 

I així pren, i així pren 
Tot el fruit que et pugui donar 
El camí que poc a poc escrius 
Per demà 
Que demà, que demà 
Mancarà el fruit de cada pas 
Per això malgrat la boira cal 
Caminar 

Si vens amb mi 
No demanis un camí planer 
Ni estels d'argent 
Ni un demà ple de promeses sols 
Un poc de sort 
I que la vida ens doni un camí 
Ben llarg 

I així pren, i així pren 
Tot el fruit que et pugui donar 
El camí que poc a poc escrius 
Per demà 
Que demà, que demà 
Mancarà el fruit de cada pas 
Per això malgrat la boira cal 
Caminar




divendres, 29 de novembre del 2013

Els fluxogrames

Els fluxogrames són una eina que serveix per representar procediments i accions de manera clara i entenedora.

La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:


-Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.

-Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...

Cada símbol té la seva pròpia explicació.




Hi ha moltes maneres de treballar fluxogrames ja que podem utilitzar diferents eines com per exemple el Word, Write d’OpenOffice, programes de presentacions etc.. a l’assignatura de gtic han decidit utilitzar una eina on-line anomenada Gliffy . Permet crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de representacions gràfiques i exportar a diferents formats les tasques que s’han dut a terme.


Aquesta informació ha estat extreta de http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/


A continuació us adjunto l’enllaç de Gliffy:



Aquí us deixo algun exemple:

Procés de dinar en un restaurant:



Aquest fluxograma l'he extret d'aquest blog http://marinasoler90.blogspot.com.es/2011/12/els-fluxogrames.html


Després de l’explicació que ens va donar en Jordi hem realitzat la següent pràctica:

Mitjançant l’eina esmentada anteriorment crear un diagrama que representi l’acció de travessar una cruïlla on hi ha semàfors.


dijous, 28 de novembre del 2013

Identitat i territori: Separacions i divorcis

Avui us parlaré del treball d’Identitat i territori que hem realitzat  la Mònica Segura i jo.

En un principi, quan ens van encarregar aquesta tasca ens van donar una sèrie de pautes, havíem de fer-lo en parelles tractant un tema emocional que les dues haguéssim viscut, compartit o be experimentat.  Totes dues vam pensar que podria estar bé compartir amb tots vosaltres les diferents maneres de viure la separació dels nostres pares.  Els pares de la Mònica i els meus es van separar el mateix any, quan teníem més o menys la mateixa edat; uns 16 anys aproximadament.
Mitjançant un prezzi hem exposat les nostres experiències que van ser molt diferents.   Vam estar parlant i vam posar en comú totes dues vivències,  vam veure que totes dues havíem viscut dues situacions força diferents però tan ella com jo  ens vam sentir de la mateixa manera i vam actuar força semblant davant de certes situacions, que ara segurament  les haguéssim vist diferent i per tant les podríem entendre.

Per finalitzar com ja vam dir a l’exposició , ara que ja ha passat força temps i hem pogut raonar i comprendre, creiem que després d’haver viscut tot aquest procés de separació hem aconseguit adaptar-nos a una “ nova vida”




dilluns, 25 de novembre del 2013

Experimentem amb fang

Comencem una nova setmana.

Avui a plàstica hem realitzat la següent activitat:

A partir d’unes fotografies nostres amb diferents perspectives hem realitzat figures de fang . Aquesta tasca com gairebé totes les d’aquesta assignatura té una part de treball en equip, alhora de fer les fotografies havíem d’intentar que semblés que els 3 membres del grup estiguéssim mantenint una conversació, per tant ens havíem de col·locar de manera que ens veiéssim tots tres. 

Pel que fa la posició, la professora va dir que era indiferent, la única pauta que va donar, es que cada component del grup fes una postura diferent,  en el cas d’estar asseguts , també vam poder elegir lliurement el lloc, mobiliari o objecte sobre el qual seure.  Per exemple, molta gent es va representar assegut sobre un sofà, una cadira, una taula etc..

En el nostre cas, la Mònica Segura, la Cristina Martín i jo vam pensar que seria més original representar-nos assegudes de diferent manera sobre un patinet.


Aquí us deixo les fotografies de la meva postura des de diferents perspectives i de la meva representació amb fang tot i que està inacabada i la he de retocar. Properament penjaré el resultat final.









25 Nov - Dia internacional contra la violència de gènere

Font: http://tribunainterpretativa.com/sociedad-patriarcal-como-causa-violencia-genero/




Lluitem contra el silenci de les dones que sofreixen  violència física i psicològica.






                        "La delgada línea que separa el amor del maltrato".

dissabte, 23 de novembre del 2013

Cançoners

Bon dia!

La Marialluïsa, la professora de música fa dies que ens està ensenyant com fer un cançoner i aprofitaré per explicar-vos per a que serveix.

A la cara del davant trobem el títol de la cançó, la partitura i un petit dibuix que hi estigui relacionat. Darrera trobem el mateix dibuix però més gran, ocupant tot el full.

Els cançoners són un material molt útil tant per la mestre d’infantil com per els alumnes. És recomanable per a totes les cançons.


Els nens relacionen la imatge amb la cançó i d’aquesta manera les recorden millor. Es poden fer molts exercicis i activitats amb ells, per exemple penjar-los i anar senyalant-los per a que els alumnes les cantin.

Aquests són els meus primers cançoners:








dimarts, 19 de novembre del 2013

Sagrat Cor-Diputació

Hola! Avui m’agradaria compartir amb vosaltres la meva experiència durant dos dies a l’escola Sagrat-Cor Diputació.

Ideari de l’escola, característiques generals:
  Més de 100 anys dedicats a l’educació
  Escola concertada, tots els nivells
  Ed.infantil-Ed.primària-ESO-Batxillerat
  Escola oberta :educació oberta per a tothom, sense cap discriminació (diversitat), i oberta a les innovacions de cultura i del món.
  Valora tota la persona:
  Opció cristiana: presenta la vida de l’home des d’una visió evangèlica
  Servei d’acollida : de 8 a 9h i extraescolars



Trets rellevants de la classe:
  Normes: estimar, ajudar i somriure: el primer que em van explicar els nens son les normes que hi ha a la classe, totes tres les tenen molt ben integrades.

  Poques rutines / ben integrades : el que vaig veure es que hi havia poques rutines, però les poques que hi ha  les tenen molt ben integrades. Per exemple quan arriben a l’escola han de posar-se la bata entrar a la classe i posar-se a fer la feina (fitxes normalment) que no han acabat el dia anterior. O per exemple posar els llitets per els nens de p3 etc..

  Educació més vivencial: la professora em va explicar que ella preferia una educació més vivencial, perquè creu que és la que queda dins, amb la que aprens, i per això apart de fitxes realitza moltes altres activitats, a diferència d’altres escoles que només fan fitxes. Dóna molta importància a les coses quotidianes, al que viuen els nens, al dia a dia, i amb això crea estones de debat molt interessants en les que intervenen els infants.

  Treball en equip: La Lluïsa la professora d’aquesta classe opta sempre per un treball en equip, en grup, per exemple alhora de recollir prefereix que ho facin tots, que hi participin tots en comptes de que cadascú tingui una funció, una tasca o uns dies concrets per fer-ho. Creu que així  a part de que participen tots sempre, aprenen que es recollir i integren l’hàbit ; no ho fan simplement per que els hi toca fer.

  Participació: dóna molt valor a la participació i fa participar a tots,  vol que hi participi tothom sense excepcions i d’una manera o altre aconsegueix que tots ho facin. En general són una classe molt participativa.

  Respecte: valor que tenen molt integrat en aquesta classe, em va sorprendre el bon ambient que hi havia i la bona relació entre tots.

  Joc lliure: durant la setmana tenen bastant temps per a joc lliure, la professora creu que és molt important deixar-los fer , vaig observar que en general fan grupets i que tots es deixen endur molt per la imaginació.

  Materials a l’abast dels nens:  els nens disposen de materials, tots al seu abast.

  Tallers: els dimarts a la tarda fan tallers juntament amb els alumnes de p4 I P3, per tant barrejats d’edat és molt enriquidor. Hi ha 4 tallers: d’experimentació, de joc simbòlic, de mans i de dansa.

  Decoració no recarregada : La classe està decorada però no exageradament, prefereix anar canviant les coses i  anar incorporant nous materials.




Llenguatge musical

Classe p-3: Vaig assistir a la classe de música de p-3 ja que els de p-5  no en tenien fins divendres.

Materials: maraques, caixa xinesa, campana i  una flauta d’èmbol ( un ocell)  amb la qual treballava el Glissando, d’agut a greu i de greu a agut.
La professora ensenya un per un els instruments, primer de tot pregunta si saben que es i els hi diu el nom, també parla dels materials que estan fets.
La professora va passant els instruments per a que els nens experimentin lliurement ,  es col·loquen en rotllana i van passant per les mans d’uns a altres.
Treballa  l’altura comparant el so llarg del triangle i el so curt de la caixa xinesa.
També van fer un repàs de la nadala.




Classe p-5:

Tenen només una hora de música a la setmana amb l’especialista.
Es posen tots en rotllana i la professora comença preguntant un per un com esta, ho fa cantant.
Van treballar el Glissando amb la mateixa flauta d’èmbol.
També van treballar els sons de les campanes, tancaven els ulls i havien de reconèixer de quina campana era el so. Es a dir treballaven l’altura amb les campanes de diferents tamanys de la  mateixa família i també el timbre amb les que eren de diferents famílies. 
Per finalitzar la classe els nens havien d’anar caminant per la classe seguint el ritme.
Com a reflexió sobre l’àmbit musical , penso que la tutora hauria de cantar més cançons i hauria d’haver un racó de música a l’aula.





Com a conclusió d’aquests dies, m’ha sorprès el respecte que es tenen entre ells i la bona relació, l’autonomia i la responsabilitat dels alumnes i la gran participació que hi ha. El que més m’ha agradat és la realització de tasques en grup, el joc lliure  i la combinació de fitxes amb altres activitats més creatives. 

El que m’ha desagradat i que jo personalment canviaria és la improvisació que hi havia per part de la professora, no tenia clara l’activitat sinó que anava fent el que li venia al cap i això a vegades pot sortir bé però d’altres no, penso que darrera de cada activitat ha d’haver una bona planificació i preparació per part del mestre. Els contes que explicava la tutora no anaven acompanyats de cap material i tampoc em va acabar de convèncer el fet de no donar-li gaire importància al dia que és, el mes l’estació etc..



 Per finalitzar puc dir que m’ha agradat molt poder viure aquesta experiència tot i que hagi sigut curta, vaig establir un vincle amb els infants des de el primer moment i per  mi ha estat una activitat molt gratificant i enriquidora que m’ha fet reflexionar. 
























dilluns, 18 de novembre del 2013

Power point

Power Point és un programa que permet fer presentacions, molt utilitzat sobretot en l’àmbit educatiu i empresari. Serveix bàsicament per comunicar idees.

El sistema és bastant senzill mitjançant la creació de diapositives que es poden fer amb una gran varietat de plantilles  predi senyades, inclús algunes empreses dissenyen les seves pròpies plantilles per homogeneïtzar les presentacions.
Un cop creades es poden imprimir o es pot fer la presentació passant totes les diapositives. El programa permet programar la duració de cada diapositiva.  També es possible incorporar gràfics, taules, imatges etc..

Avantatges i inconvenients de l’ús del PowerPoint a les aules:

Avantatges:
-Estructura que permet un discurs clar, concís i senzill.

 -L’alumne sempre té una guia de les idees clau i/o els punts/ aspectes dels que consta la presentació o el tema.

 -Permet incorporar imatges il·lustratives o crear esquemes per fer-ho més entenedor.

-Podem inserir tota mena d’elements multimèdies com ara imatges, sons, vídeos, animacions com a suport dels continguts que volem transmetre.

-L’alumne té més facilitat per prendre apunts.

-Permet utilitzar una àmplia gamma de colors i formes que clarifiquen els continguts.

- Presentacions que cerquen i provoquen la interacció professor-alumne o alumne-alumne.

-Flexibilitzen el discurs de l’educador,  faciliten la creació i l’aprenentatge cooperatiu i 
 propicien l’estructuració, la síntesi i la reflexió dels continguts.


Inconvenients: 

-Hi ha tendència a afegir massa informació en les diapositives.

-Limitar-se a llegir la pantalla.

-Abús d’elements multimèdies.

-Afegir masses  efectes d’animació que distreuen i dispersen els alumnes, fa que només dirigeixen la seva atenció cap aquests.

-Els oradors tenen tendència a incloure més continguts amb la falsa creença que els alumnes ho assimilen més ràpid.

-Establir un doble discurs; el de l’orador que va explicant i el de l’oient que va llegint. 




Estructura d’un power point:

-Presentación: conjunt de diapositives.

-Diapositives: són l’eix central del qual parteix la presentació. No han d’estar recarregades. Poca información i entenedora.

-Objectes: articles, textos, imatges, videos, gràfics, taules etc..

-Animacions: són l’efecte visual i/o sonor que s’estableix als objectes.



Pantilla
Exemple




Transicions




-Transicions: són l’efecte visual i/o sonor que s’estableix entre les diapositives, al passar d’una a una altra.

Tot seguit us adjunto un apartat del blog d'en Jordi, el nostre professor de GTIC per obtenir més informació sobre els diferents tipus de power point.

diumenge, 17 de novembre del 2013

Com sona?

El passat divendres dia 15, vam assistir a un concert que va tenir lloc a la Universitat per concloure la setmana de pràctica i reflexió educatives.  Va actuar un grup musical anomenat “ Com sona?” format per cinc persones tots ells antics alumnes, van estudiar magisteri i es van especialitzar en llenguatge musical.

Dels cinc membres només hi ha una noia, aquesta és la cantant i els altres quatre toquen diferents instruments.
És una companyia d’espectacles musicals adreçats a nens d’edats compreses entre els 0 i els 6 anys.

Es tracta d’una representació molt dinàmica, divertida i original en la que també intervé el públic.

L’espectacle està basat en cançons infantils, totes elles acompanyades de diversos materials, alguns elaborats manualment.  Els objectius d’aquesta funció són els  següents; fer que el públic es diverteixi i gaudeixi, que els nens es deixin endur per la imaginació, la fantasia i la creativitat i que per tant els infants puguin fer simbolismes. Una de les finalitats que té també aquest grup és crear un vincle entre la música i els infants.

Els instruments que van utilitzar són els següents: la guitarra, la flauta travessera, el violoncel, l’harmònica, la caixa xinesa, el contrabaix, el saxo, un piano petit, cascavells, un ukelele, la flauta d’èmbol amb la qual van treballar el Glissando i tubs de plàstic amb els que van treballar el ritme, el tempo i la intensitat.

Les cançons:
-          Quatre pedres hi ha al carrer: comptar
-          Ocells
-          Així fan, fan, fan..
-          Surt sol solet
-          Aquest és el pare ( moixaina)
-          Peix peixet
-          Si la barqueta és tomba
-          Melodia amb tubs de plàstic
-          Plou i fa sol
-          La tortuga
-          Joan petit
-          El gegant del pi
-          Bugui bugui: intervé el públic








Personalment penso que ha estat un concert molt complet, original  i molt adient per a nens  petits. Així doncs us deixo la pàgina web d’aquesta companyia musical per a més informació :

divendres, 15 de novembre del 2013

Memoritzem


Al principi de curs, la Rosa ens va ensenyar un embarbussament força conegut, jo però no el coneixia. El vam anar treballant de diferents maneres de forma conjunta fins que tothom el  va memoritzar.


Una gallina xica, tica, mica, camacurta i ballarica, va tenir sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics. Si la gallina no hagués estat xica, tica, mica, camacurta i ballarica, els seus fills no haurien estat xics, tics, mics, camacurts i ballarics.



A continuació podeu trobar un altre embarbussaments que he trobat, penso que són molt útils per aprendre a memoritzar més ràpid i/o no perdre la pràctica:

Tinc una gana, una son i una set,
que no menjo, ni dormo, ni bec,
si menjava, dormia i bevia
la gana, la son i la set em passarien,
però com que no menjo, ni dormo, ni bec, 
no em passa ni la gana, ni la son, ni la set.






 Ara que ens hem d’aprendre un poema de memòria per recitar-lo davant de tota la classe caldrà que busquem i posem en pràctiques tècniques per memoritzar.  

Google Sites

Avui us parlare sobre Google Sites.

Google Sites és una aplicació online gratuïta .Aquesta aplicació permet crear un lloc web o una intranet d'una forma tan senzilla com editar un document. Amb Google Sites els usuaris poden reunir en un únic lloc i d'una forma ràpida informació variada, vídeos, calendaris, presentacions, arxius adjunts i text. A més, permet compartir informació amb facilitat per veure-la i compartir-la amb un grup reduït de col·laboradors o amb tota la seva organització, o amb tothom.

A continuació podeu veure algunes de les característiques de Google Sites:



- Fàcil maneig d'arxius adjunts.

- Fàcil maneig d'arxius adjunts.

- Creació d'intranets, pàgines d'empleats, projectes, etc.

-Fàcil creació de plantilles.

- Plantilles de disseny disponibles.


- Cerca amb la tecnologia Google en el contingut de Google Sites.




Imatge extreta de: http://cferreraeduca.blogspot.com.es/2013/06/google-sites-la-creacion-de-nuestro.html