dilluns, 30 de desembre del 2013

Etiquetes

De que serveixen les etiquetes en un bloc?


Quan estàs editant una entrada apareix una pestanya on posa “Etiquetes”. 

Al principi pot semblar que no tingui gaire importància però a mida que vas publicant entrades t’adones que cal que hi hagi una organització per tal de trobar-les amb facilitat.  

Mitjançant les etiquetes podràs anar classificant , ordenant i organitzant els teus “ posts”.

D’aquesta manera podràs classificar per temes totes les teves entrades, amb la possibilitat de mostrar només una tema en concret sense que apareguin els altres.

Podràs també decidir que apareguin les etiquetes ordenades alfabèticament o per freqüència i tindràs l’opció de mostrar-les totes o bé només algunes en concret. També podràs mostrar el nombre d’entrades que té cada etiqueta.

Concepció de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador.

Aquesta classificació parteix de la que Benjamin Bloom i altres col·laboradors (1956)  van fer per classificar les activitats educatives i que és coneix com taxonomia de Bloom.
Una de les seves aportacions va ser que aquestes estaven graduades de més senzilles a més complexes.

Dels tres dominis d'activitats educatives que és van definir: Domini cognitiu, afectiu i psicomotor, parlarem del domini de les habilitats cognitives ja que va ser el que posteriorment, l'any 2000, és va revisar, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats.


A continuación podeu veure la taula:




TAULA DE LES EINES I RECURSOS CLASSIFICATS EN HABILITATS COGNITIVES




dissabte, 28 de desembre del 2013

Twitter



Twitter és actualmente la xarxa social més utilitzada. Permet escriure i llegir missatges, 

aquestes entrades reben el nom de tweets.


Quan un usuari publica un missatge al seu Twitter, aquest és enviat automàticament a tots 

els usuaris que hagin elegit la opció de rebre’ls. Aquest missatge apareixerà de forma 

immediata al perfil del usuari. 
logo extret de http://www.tecnohotelnews.com




Twitter va néixer a l’octubre de 2006 a San Francisco (Estats Units). Es caracteritza per oferir un servei gratuït que es finança amb les inversions d’empreses.





Existeixen diversos conceptes associats al ús de Twitter.


Els usuaris poden ser seguidors d’altres ( followers).

Els temes més populars del dia es coneixen com trending topics, els més reenviats ( retweet) per els usuaris.


Els hashtags son paraules o frases que comencen amb un símbol de hash (#) i que formen una etiqueta. Quan fas clic en un hashtag, Twitter realitza una cerca instantània en temps real per mostrar tots els missatges de tots els usuaris que facin referència al tema.


font:http://www.inca-trade.com/




divendres, 27 de desembre del 2013

Diferents maneres de transmetre la informació d'un text

Es mostren coses diferents mitjançant una imatge i mitjançant un text.

Per exemple amb el text sobre el dinar de nadal extret del blog de GTIC, podem saber que la mara esta pensant en el que costa el dentista i arraclar la boca, amb una foto no ho podriem captar.


El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.



El text escrit com aquest és molt més formal que una foto, la foto transmetrà més conceptes.


No ho podriem saber mitjançant una foto:

És un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a New York.


En Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

dijous, 26 de desembre del 2013

PickMonkey

L'altre dia en Jordi ens va parlar d'un editor de fotografies que cada cop l'està utilitzant més gent.

Extreta de www.informacionyarte.com
PicMonkey és una aplicació gratuïta per retocar fotografies o crear collages. Mitjançant aquest programa online podràs editar les teves fotografies, modificant la posició, la llum, la saturació etc..

 Amb aquest editor pots retocar totes les teves fotografies al moment. A més a més és molt fàcil d’utilitzar i té milers d’eines  i efectes amb els quals podràs millorar les teves imatges.

Jo, personalment ja feia temps que utilitzava aquesta aplicació que trobo que va força bé tot i que ara no es poden aplicar tots els retocs gratuïtament.


Diferents efectes:



A continuació podeu observar els últims collages que he realitzat amb PickMonkey:




Us deixo l'enllaç perquè pugueu provar aquest editor:





dilluns, 23 de desembre del 2013

Codi embed

Aquí teniu l’explicació per inserir un element mitjançant el codi embed:
  • Pot ser que vulguem posar al site algun element que no estigui a Google, per exemple , un video de Vimeo, un Voki, un Scribd, un Slideshare, un Prezi... i per a això no hi ha una opció concreta al menú Insereix.
  • Totes aquestes aplicacions tenen un codi escrit en el  llenguatge de programació html que ens permetrà inserir-les o incrustar-les al site. Aquest codi es coneix com a codi embed.
Aquesta informació ha estat extreta de la pàgina www.xtec.cat


font:https://sites.google.com/site/pereditarlaceba/mini-tutorials/inserir-element-per-embed

A continuació podeu veure un vídeo per complementar l'explicació amb el qual podreu aprendre:



Les 4 metàfores

La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

En aquesta metàfora es fa referència al programari que reprodueix el model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant.

Exemple: Entrena’t per llegir o les activitats Jclic.

La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne
Aquesta és una visió de l'ús educatiu de l'ordinador centrat en l'alumne. Ell és qui controla la màquina i no a l'inrevés.

Exemple: Scratch

Extreta de http://recursostic.educacion.es/observatorio/web/ca/software/programacion/619-iniciandose-en-la-programacion-con-scratch






La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador

Els simuladors són una evolució dels sistemes tutorials. Permeten un aprenentatge per descoberta semblant al que es produeix en els micromons de Papert però d'una forma molt més acotada ja que són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat que en el cas del Logo.

Exemple :Crayon Physics.

La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina


L'ús de l'ordinador com una eina de treball és habitual en la nostra vida diària. A l'escola també es dóna (o s'hauria de donar) aquest fet. A més, les situacions d'aprenentatge, les activitats que es proposen als infants, haurien de ser autèntiques, haurien d'estar relacionades amb la seva experiència i les seves preocupacions.

diumenge, 22 de desembre del 2013

Web 2.0

El terme Web 2.0  s’associa habitualment amb les aplicacions web que faciliten la compartició interactiva d’informació, el disseny centrat en l’usuari i la col·laboració dins el World Wide Web.


Alguns exemples del Web 2.0 serien les comunitats basades en web, els llocs de P2P, els wikis i els blogs. Un lloc Web 2.0 permet interactuar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc; enfront dels llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se'ls proporciona.


divendres, 20 de desembre del 2013

Netvibes


La viquipèdia ho defineix així:

Netvibes és un Servei web que actua com un escriptori virtual personalitzat, que permet molt ràpidament la configuració d’una pàgina d’inici que contingui Feeds Favorits, notes de texte, informació meteorològica, de borsa, etc. Aplicació molt similar a la Pàgina Principal personalitzada de GoogleiGoogleWindows Live.
Visualment s’organitza en solapes o pestanyes, on cadascuna d’elles forma un agregador de diversos mòduls i widgets desplaçables prèviament definits per l’usuari. Aquests mòduls actuen també com a petites finestres, el contingut del qual, es genera a través d’un altre Servei web o bé es forma com a una nova miniaplicació.
Alguns dels exemples dels serveis que pot incloure són multibuscadors per diversos servidors (GoogleYahoo,…), webmails tipus Gmail, Fotos i vídeos de YouTube, Google videos i Flickr, a més de molts altres serveis, alguns dels quals són gadgets.
Un dels apartats positius de l’aplicació és la possibilitat de poder importar llistes de feeds via arxiu en format OPML, ja que es pot crear exportant la llista de subscriptors de llocs com Bloglines i la majoria dels programes de lectors de feeds.

Des del punt de vista comercial, existeixen els anomenats Universos, que són pàgines creades principalment per empreses o grups musicals en els quals es mostren diferents fonts web, imatges i altres materials relacionats amb el creador.


Definició d'agregador segons la viquipèdia:

Un agregador o agregador de notícies és un tipus de programari que permet recuperar sindicació de continguts web mitjançant formats com RSSAtom o d'altres en format XML. Aquest tipus de continguts són publicats per weblogspodcastsblogs, i webs. Els agregadors redueixen els temps necessari i l'esforç destinat a trobar les notícies que s'han renovat, creant un espai únic d'informació o "diari personal". Un agregador és capaç de subscriure a un "feed", buscar nous continguts en uns intervals determinats per l'usuari, i recuperar els continguts desitjats. L'acció d'accedir als continguts de vegades es descriu com ser "estirats" o "sol·licitats" (pull) pel subscriptor, en lloc de ser "empesos" (push) pel servidor. Els agregadors es poden fàcilment treure de la subscripció a la que estan sotmesos.

Com parlar bé en públic - Decàleg

Avui m’agradaria compartir amb vosaltres el decàleg que hem fet conjuntament a la classe de COED.

Després d’haver posat en comú en grups de quatre els punts  que hem considerat més rellevants,  hem realitzat una llista dels  aspectes més importants de manera conjunta tota la classe.
 
Aquests han estat els següents:

1   1.En primer lloc, cal controlar els nervis i per això és necessari acceptar que estem nerviosos.  Abans de començar és aconsellable estar relaxat i tenir una bona respiració. Hem d’evitar també els tics que són molt usuals quan estem davant d’una situació important.

2.     2.Bona preparació; elaboració d’un guió:  cal que aquest estigui ben estructurat seguint un ordre (introducció, desenvolupament i conclusió) . El guió ha de contenir les idees principals i les secundàries. És recomanable que hi hagin frases actives en lloc  de passives i millor que siguin positives que negatives. També és aconsellable utilitzar frases simples en comptes de subordinades. El guió s'ha de memoritzar tot i que el podem portar per estar més segurs. Cal tenir present les condicions del públic ja que l’atenció  no sempre és total sinó que és a l’inici i al final on tothom manté l’atenció alta i durant el discurs baixa .  Per tant, cal tenir-ho en compte i repetir tot allò rellevant al principi i al concloure el discurs.



3. Domini de la llengua: correcció lingüística.


4. Un discurs clar, concís i breu: utilitzar frases curtes, com he dit anteriorment millor simples que subordinades per evitar que el públic perdi el fil del discurs, seguint l'ordre lògic de les idees (subjecte  i predicat). És molt important dominar el tema del qual es parla per poder transmetre els conceptes de manera clara, directe i amb coherència.


5. Tenir clar l'objectiu del discurs; Convèncer i persuadir. Hem de tenir clar que ens recordaran si els emocionem, per tant hem de jugar amb la part cognitiva i emotiva de la gent.


6. Cal estar atent a les reaccions del públic . Li hem de  donar importància a la mirada, hem de mirar el públic (feedback), aturar-nos, recollir l’atenció de l’altre.  Acció-reacció.


7. Expressió corporal: per tenir una bona expressió corporal cal estar dempeus no tenir les cames creuades, amb les mans a la vista i no amagar-les, es aconsellable no estar darrera la taula. la cara.
8. La veu és un instrument per comunicar-nos. És un un tret d'identitat i una eina de treball. És un instrument molt fràgil.

Per projectar bé la veu cal tenir una bona postura del cos, a més a més cal tenir un volum de veu adequat, i una bona articulació.

9. Estructura: El text oral ha de ser repetitiu, ja que la llengua oral és efímera, per tant cal repetir tot allò que considerem important.



dijous, 19 de desembre del 2013

Bon comunicador

Bona tarda!

Avui us parlaré del treball del bon comunicador que hem dut a terme durant aquests mesos.
En primer lloc vam formar els grups, el meu va estar compost per la Ethel , la Xènia, la Laia, la Mònica, la Cristina  i jo. Nosaltres vam decidir seguir a Xavier Sala i Martin, nascut al Maresme, concretament a Cabrera de Mar,  poble molt proper al meu ( Vilassar de Mar). Catedràtic de la Columbia University,  molt conegut també per les seves aparicions en mitjans de comunicació i per diversos articles on tracta principalment temes polítics i econòmics.

Vam començar pensant quines són  les qualitats i els aspectes que ha de tenir un bon comunicador; aquest ha de dominar tots els canals i parlar amb claredat i coherència, seguint un cert ordre. Cal també que mantingui un volum de veu adequat, una entonació adient i una bona vocalització i articulació per poder comunicar-se de manera entenedora i directe.
I és per això, que vam elegir a Xavier Sala i Martin, perquè entre moltes altres coses,  vam considerar que s’expressa d’una manera subjectiva, sempre respectuós amb tothom i alhora de manera molt clara i directe. Utilitza  l’ humor per transmetre tot allò que vol compartir, això és un altre dels trets que el fa destacar.


Durant aquest temps hem estat seguint-lo a xarxes socials com Facebook i Twitter. També hem estat atentes a les seves continuades aparicions al programa Divendres de tv3 on hi col·labora. A més a més de les entrevistes, conferències i reportatges que li han fet a programes com El convidat, Els matins de tv3 etc..







A continuació trobareu l’enllaç del bloc on hem estat posant tota la informació que hem estat cercant al llarg d’aquest període. Aquí podreu trobar més detalladament les seves qualitats com a bon comunicador, els àmbits que més tracta, vídeos, conferències, reportatges etc...

http://boncomunicadorxsm.blogspot.com.es/2013_10_01_archive.html

dilluns, 16 de desembre del 2013

L'últim dia de plàstica

Bon dia!

Avui dilluns  ha estat l’últim dia de Plàstica.  

Amb diversos materials i objectes hem creat  dues obres; un paisatge i per altre banda hem representat la felicitat, totes dues mitjançant ombres.
Aquesta activitat ha estat realitzada en grup.  Primer de tot, la Roser ens ha ensenyat maneres de fer-ho, a continuació ens ha proporcionat un projector per cada grup i ens ha deixat que agaféssim els materials lliurement.  Podíem agafar papers de diferents colors, branques fils, teles, objectes etc..


Podíem representar el paisatge que volguéssim però amb coherència, interposant i col·locant els animals de manera que semblés real. Pel que fa l’altre obra, havíem de representar la felicitat de manera abstracta sense formes concretes, ens hem decantat per  una barreja de colors vius mitjançant retalls i fils sobre un fondo groc per fer-los destacar.

El paisatge

La felicitat

diumenge, 15 de desembre del 2013

Seguim amb els poemes

El divendres passat, a COED vam seguir amb la recitació de poemes.  Ho van fer l’altre meitat de la classe.
Aquest cop no hi havia tanta varietat d’autors, sinó que van destacar sobretot Joan Maragall i Salvador Espriu entre altres.
Van haver poemes que em van agradar molt i que em van cridar l’atenció  com “Tinc Alzheimer” de Salvador Riera, el qual el vaig trobar molt emotiu.

Un cop finalitzada la recitació de poemes vam fer un exercici per treballar la LL.
La Rosa va dir que ens poséssim en un extrem de l’aula els que creiéssin que saben pronunciar la doble ela i a l’altre els que no, formant dues files i deixant al centre la pissarra on hi havia una sèrie de paraules; lluna, llibre, llapis, allò, calleu i cavall.

Un de cada fila havia d’elegir tres d’aquestes paraules i pronunciar-les i l’ altre company de l’altre filera li havia de dir si ho havia fet bé, normal o malament.

Em vaig quedar sorpresa ja que després d’haver recitat el meu poema,  em van dir que no pronunciava correctament aquesta lletra i per això em vaig col·locar a la filera dels que no en sabien. Però,  alhora de pronunciar aquestes tres paraules em van dir que ho feia bé i que el que em calia és treballar-ho i prendre consciència.


Penso,  que aquesta activitat ens va servir a tots i a cadascun de nosaltres per ser conscients ja sigui de la nostra falta de treball, d’atenció, de  pràctica  o  bé de dificultat per pronunciar determinats sons.


Imatge extreta d'aquest blog:http://encarniylorenainfantil.blogspot.com.es/2013/02/letra-ll.html

dimarts, 10 de desembre del 2013

Modificació d'un article de la viquipèdia

Avui us explicaré com es modifica un article de la Viquipèdia. Només cal anar a l’entrada que vulguem canviar i fer clic a la pestanya “ modifica” per tal de poder-la editar.


Ara podreu veure el meu exemple, jo he modificat la definició de la paraula “ samarreta” afegint més informació que penso que pot ser útil i que pot ser complementari.
A continuació podeu veure l’article escollit:


Ara podeu observar la meva modificació:


divendres, 6 de desembre del 2013

Microsoft Word

Microsoft Word és  un processador de texto comercialitzat per la companyia Microsoft. Permet crear documents. Pots utilitzar Word per crear textos acompanyats de fotrografies, imatges, figures, mapes, taules etc..
Word proporciona diverses eines per crear documents de text.



A la classe de GTIC, en Jordi ens ha ensenyat a citar webs i llibres amb el word.




Maneres de citar en un word:

-cal   seleccionar la frase que vulguem citar i anar a la pestanya de referències. Després hem d’ escollir l'estil amb el que vulguem citar.
El format APA és una de les maneres que hi ha per citar. Seguint aquest format haurem de fer clic a “ Insertar cita” i “agregar una nova font”, després haurem d’omplir els espais i per finalitzar haurem de fer clicar “ acceptar”.  

-Si es vol incloure la bibliografia has de clicar a "bibliografia" i després a "treballs citats".

-Per posar el número de pàgines cal  clicar a "insertar una cita”, "editar cita", es posa la pàgina i es suprimeix el títol.

-Per a fer l'índex cal clicar a "referències", "taula de contingut", "taula automàtica”.


A continuació us deixo els  trucs que en Jordi ens ha ensenyat per utilitzar aquest programa d’una forma més ràpida i senzilla.

Ctrl + fletxes dreta o esquerra : saltar paraules)

(Ctrl + fin) :  Anar al final de la pàgina.


( Ctrl + enter): Canviar de pàgina.

(Ctrl+ inicio): Anar al principi.





Els mapes conceptuals

Els mapes conceptuals vanser creats per Joseph D. Novak i s'han convertit en una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.

 Un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements  i a ampliar la nostra perspectiva en relació al tema , es fan a partir de conceptes . S’han de poder llegir i per tant han d’haver connectors.
Es habitual confondre conceptes i conectors.

Quan nosaltres ens  expressem mitjançant un mapa conceptual estem expressan relacions.

Creació d’un mapa conceptual:

-Selecció i jerarquització de conceptes.
-Reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres.
-Representació gràfica adequada.

Aquesta representació gràfica consisteix en relacionar els conceptes de manera esquemàtica, aquests conceptes no es poden repetir i estan units per un connector que acostuma a ser un verb.


En Jordi ens ha ensenyat un programa local anomenat Cmaps Tools, que s’utiliza per fer esquemes i aquests es poden guardar online.


extreta de http://cmaptools.softonic.com/descargar#downloading


dijous, 5 de desembre del 2013

Wordle

Bon dia!

A classe de GTIC, en Jordi ens va ensenyar una nova eina anomenada Wordle que serveix per remarcar les idees més importants i rellevants d’un text. És un programa per transmetre conceptes i idees de manera clara i concisa a través d’un núvol de paraules. 

Per expressar les idees cal haver-les entès, racionalitzat , captat i interioritzat.


A continuació podeu trobar exemples:


Wordle: sentiments i emocions
He creat aquest wordle. Sentiments i emocions.





               
Wordle extret d'aquest blog http://alittleredinc.blogspot.com.es/


Penso que és una eina molt útil, original i fàcil d'utilitzar.

Glogster




Glogster és una eina web 2.0 que serveix per crear pòsters digitals. Mitjançant aquesta eina pots crear pòsters amb dissenys molt variats i divertits utilitzant imatges, música, vídeos etc..

És per tant una manera més moderna i innovador de crear els tradicionals “pòsters” que tots hem tingut o hem fet al llarg de la nostra vida. Permet a més compartir-lo amb altre gent, hi ha una galeria amb pòsters d’altres persones de tot el món.
Penso que pot ser una eina molt útil dins del món educatiu.


A continuació veureu un tutorial extret de youtube per veure el funcionament i un document extret de http://www.slideshare.net on explica tot detalladament:






Padlet


Padlet és una opció diferent e innovadora per guardar i compartir diferents continguts multimèdia amb facilitat.

El funcionament de Padlet és simple. El primer que trobem és un tauler en blanc, només haurem d’arrossegar allò que volem guardar, com per exemple una fotografia, un vídeo etc..

A més a més d’afegir títols i  descripcions a les imatges podrem escollir i establir una imatge de fons.


Podem utilitzar-ho de dos maneres com un arxiu personal o bé com una pissarra col·laborativa.


L'enllaç de la pàgina:


http://padlet.com/





Aqui teniu un exemple d'una presentació mitjançant aquesta eina:









Per últim us adjunto un tutorial on podreu veure el funcionament: