divendres, 20 de desembre del 2013

Com parlar bé en públic - Decàleg

Avui m’agradaria compartir amb vosaltres el decàleg que hem fet conjuntament a la classe de COED.

Després d’haver posat en comú en grups de quatre els punts  que hem considerat més rellevants,  hem realitzat una llista dels  aspectes més importants de manera conjunta tota la classe.
 
Aquests han estat els següents:

1   1.En primer lloc, cal controlar els nervis i per això és necessari acceptar que estem nerviosos.  Abans de començar és aconsellable estar relaxat i tenir una bona respiració. Hem d’evitar també els tics que són molt usuals quan estem davant d’una situació important.

2.     2.Bona preparació; elaboració d’un guió:  cal que aquest estigui ben estructurat seguint un ordre (introducció, desenvolupament i conclusió) . El guió ha de contenir les idees principals i les secundàries. És recomanable que hi hagin frases actives en lloc  de passives i millor que siguin positives que negatives. També és aconsellable utilitzar frases simples en comptes de subordinades. El guió s'ha de memoritzar tot i que el podem portar per estar més segurs. Cal tenir present les condicions del públic ja que l’atenció  no sempre és total sinó que és a l’inici i al final on tothom manté l’atenció alta i durant el discurs baixa .  Per tant, cal tenir-ho en compte i repetir tot allò rellevant al principi i al concloure el discurs.



3. Domini de la llengua: correcció lingüística.


4. Un discurs clar, concís i breu: utilitzar frases curtes, com he dit anteriorment millor simples que subordinades per evitar que el públic perdi el fil del discurs, seguint l'ordre lògic de les idees (subjecte  i predicat). És molt important dominar el tema del qual es parla per poder transmetre els conceptes de manera clara, directe i amb coherència.


5. Tenir clar l'objectiu del discurs; Convèncer i persuadir. Hem de tenir clar que ens recordaran si els emocionem, per tant hem de jugar amb la part cognitiva i emotiva de la gent.


6. Cal estar atent a les reaccions del públic . Li hem de  donar importància a la mirada, hem de mirar el públic (feedback), aturar-nos, recollir l’atenció de l’altre.  Acció-reacció.


7. Expressió corporal: per tenir una bona expressió corporal cal estar dempeus no tenir les cames creuades, amb les mans a la vista i no amagar-les, es aconsellable no estar darrera la taula. la cara.
8. La veu és un instrument per comunicar-nos. És un un tret d'identitat i una eina de treball. És un instrument molt fràgil.

Per projectar bé la veu cal tenir una bona postura del cos, a més a més cal tenir un volum de veu adequat, i una bona articulació.

9. Estructura: El text oral ha de ser repetitiu, ja que la llengua oral és efímera, per tant cal repetir tot allò que considerem important.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada